Prova Ubuntu sense cap risc.

El CD de lUbuntu enviat des de Canonical.
El CD de l'Ubuntu enviat per Canonical.

En la línia del programari lliure, alguna vegada ja hem tocat al Tres Minuts el tema de l’Ubuntu. Si algú de vosaltres no ha sortit mai del Windows o dels Mac, ¿no teniu curiositat per saber de què va exactament, com pinta? Avui expliquem com.

Recordem que Ubuntu és un sistema operatiu, o sigui, el programari que gestiona tot l’ordinador i els programes que utilitzem. Windows o Mac OS X son sistemes operatius, i determinen enormement la manera d’utilitzar els ordinadors. Fins fa un temps, en cada ordinador només hi podia haver un sol sistema operatiu. Avui en dia ja es poden “conviure” tots els que necessitem.

Però també podem simplement provar l’Ubuntu en qualsevol ordinador sense cap dificultat i sense tocar cap arxiu ni configuració del nostre sistema actual, en uns minuts. Si us feu amb un CD d’instal·lació amb la darrera versió de l’Ubuntu podeu fer dues coses: instal·lar-ho de zero o provar-lo en forma de CD autònom. Aquest últim és el sistema que avui us recomanem.

Un CD autònom, o Live CD, és un CD que pot executar a l’ordinador un sistema operatiu i els seus programes sense modificar res al disc dur. Quan l’usuari decideix sortir del nou sistema que està provant, l’ordinador es reinicialitza i torna a arrencar en el seu estat de sempre.

Com aconsegueixo un disc amb l’Ubuntu?

L’Ubuntu es pot obtenir de dues maneres:

  • descarregant-lo lliurement, per exemple, des de la pàgina oficial: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
  • Demanant un CD ja preparat. L’empresa Canonical, que és la que esponsoritza i financia l’Ubuntu, els envia a domicili sense cap despesa, ni tant sols d’enviament. Podeu demanar-ne les còpies que necessiteu a https://shipit.ubuntu.com/. Si no teniu massa pressa, us recomanem aquest sistema.

En resum, ja podem provar, investigar i descobrir l’Ubuntu sense cap mena de por: si no ens agrada tornarem al nostre sistema de treball sense cap mena de problema.  Si ens agrada, haurem descobert un nou sistema operatiu molt interessant. Així que… ¿et queda algun altre motiu per no provar-ho? Segur que t’agradarà allò que descobriràs. Podeu llegir una interessant aproximació al sistema Ubuntu en aquest article publicat a El País de fa unes setmanes.

2 comentaris

  1. Personalment jo estic a l’espera del nou sistema operatio Snow Leopard de Mac OS X de APPLE. jejejejej. Això va a gustos i costums. SALUT.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.