Arxiu d'etiquetes: programari lliure

Revisió ortogràfica, gramatical i d’estil amb el LanguageTool

El LanguageTool és un d’aquells bàsics que tothom hauria de tenir al seu fons d’armari digital, de manera que sempre és un bon moment per difondre aquesta aplicació tan útil.

Es tracta d’una eina de correcció de textos que va més enllà del clàssic corrector ortogràfic. Amb el LanguageTool podem revisar errors gramaticals, de composició, paraules duplicades, falsos amics i altres problemes d’estil en més de 20 idiomes. Una eina, vaja, d’ús obligat per qualsevol que es manegui amb l’escriptura digital en qualsevol àmbit.

Instal·lació del LanguageTool

Es tracta d’un projecte de programari lliure i ens ofereix diverses formes d’ús:

Utilització

Si el volem utilitzar al LibreOffice, descarregarem el fitxer corresponent i l’obrirem amb el mateix LibreOffice, que ens demanarà si el volem instal·lar. Després reiniciem el LibreOffice i ja podrem fer servir el LanguageTool. El trobarem al menú Eines/Gramàtica i podrem revisar tot un document o un bloc de text sel·leccionat.

LanguageTool al LibreOffice

Al Firefox s’instal·la de forma similar. Descarreguem el fitxer i confirmem la instal·lació (no cal reiniciar el navegador). Podem accedir al LanguageTool mitjançant el menú contextual o amb la combinació de tecles Ctrl+Maj+Intro.

LanguageTool al Firefox

Si explorem les opcions de configuració del programa, veurem totes les opcions que ens ofereix. És molt interessat indicar-li quina és la nostra llengua materna per tal que pugui informar-nos dels falsos amics, per exemple.

El LanguageTool és una aplicació que es troba en ple progrés de desenvolupament, de manera que podem trobar alguna petita errada. Podem col·laborar amb el projecte informant aquí o aquí de qualsevol anomalia que trobem per tal que vagi millorant amb l’ajuda de tots els usuaris.

10 anys de WordPress

Code is poetry

WordPress, el CMS sobre el que funciona orgullós aquest blog, sortia a la llum el 23 de maig del 2003. Aquests dies celebrem els 10 anys d’un dels projectes de programari lliure més populars del món.

La seva llicència GPL i el seu continu respecte pels estàndards web han fet d’aquesta plataforma una de les més valorades tant pels usuaris que busquen una eina senzilla de publicació a Internet com pels desenvolupadors més avançats que volen modificar-la de les formes més inversemblants.

Es calcula que més de la meitat dels llocs web a Internet amb gestor de continguts roden sobre el WordPress. Estem parlant, per tant, d’un triomf més que evident del programari lliure, de la seva filosofia i dels seus seguidors.

Gaudirem del WordPress per moltes dècades més, segur.

WordPress sobre Android

 

 

Apunts sobre l’actuació de Richard Stallman a Tarragona

Richard Stallman

Richard Stallman (per chrys)

Em venia de gust conèixer al Richard Stallman en persona, i el passat 1 de juliol ho vaig poder fer gràcies a les VII Jornades “àtic 2a” que els amics d’Atictes van muntar a Tarragona.

Sabia que Stallman, fundador de la FSF i pare del projecte GNU, era un home peculiar i extravagant, i no m’estranyava. Les idees que defensa i la seva posició davant les regles que regulen la nostra societat actual han de fer, de qualsevol persona, hom especial. Amb tot, el gust de boca que em va quedar després de la seva classe magistral va ser més aviat agredolç, i explicaré perquè:

  • Dolç. Comparteixo al cent per cent les seves idees sobre el que ha de ser la creació i l’ús del programari, i la seva incidència en el desenvolupament solidari de la societat.
  • Agre. Em va semblar unidireccional, egoista en la conversa. De la dotzena de preguntes que li vam fer, en va contestar ben poques de manera satisfactòria. Parlar —el que es diu parlar— ho va fer, però aclarint pocs dels dubtes plantejats.

Ara penso que tinc la sort d’haver-lo llegit abans d’haver-lo conegut. Si hagués estat al revés, no puc assegurar haver-lo tingut en tan bona consideració com ara.

També em fa reflexionar sobre si és o no un bon evangelista evangelitzador. A algú que vulgui aproximar-se per primer cop al programari lliure li pot semblar contradictori que una de les persones més representatives del moviment adopti una actitud de conversa tan difícil. No sé, al menys a mi segurament m’hagués passat.

Amb tot, el més important del fenomen del programari lliure és la seva comunitat. S’estan fent coses molt grans gràcies a milers de persones i organitzacions que creuen en un model de societat on el progrés es basa en el poder de compartir i no en el de limitar.

La importància de la tria del navegador d’Internet

Accés directe a l'eina de sel·lecció del navegadorSi ets (qui no ho és en algun moment o altre?) usuari de Windows, t’hauràs fixat que des de fa un temps, després d’alguna actualització del sistema, ha aparegut una nova drecera a l’escriptori, com la de la imatge.

Es tracta d’una aplicació que permet triar quin navegador d’Internet es vol instal·lar a l’ordinador. Microsoft inclou aquesta utilitat en resposta a la Comissió de la Unió Europea que regula les normes de competència en el mercat dels navegadors web.

Però la intenció d’aquest apunt no és parlar de mercats, si no de la llibertat en l’ús del nostre ordinador. Si no has fet gaire cas d’aquesta nova utilitat, et convido a reflexionar tres minuts amb aquesta lectura.

Què passarà si accedeixo a l’aplicació?

Al iniciar aquesta utilitat, es mostra una pantalla de benvinguda que ens explica breument la intenció del programa:

Pantalla de benvinguda del programa de tria del navegador

I després de clicar sobre “Aceptar” es mostra una llista de 12 navegadors disponibles. Els primers de la llista són els més populars, però es pot veure que n’hi ha bastants més.

Pantalla de tria de navegadors

En aquesta finestra es pot consultar més informació sobre cada opció i accedir a la descàrrega per després instal·lar-los. I això és tot.

Això és tot? Tant important era?

Crec que si. Els navegadors són uns dels programes clau del nostre dia a dia, i és important que en coneguem els més importants. Es tracta de triar, de ser conscients del que fem, que ningú triï per nosaltres.

A més, pots descobrir navegadors molt interessants que potser no coneixies. Per exemple l’Opera, que permet gestionar el correu electrònic de forma integrada, o el Chrome, que funciona molt bé en equips lents o amb pocs recursos. I en pots instal·lar i utilitzar tants com vulguis a la vegada, no es fan nosa.

En definitiva, si no t’has qüestionat mai quin navegador fas servir i per què, ara és un bon moment.

Ai, les contrasenyes… KeePass al rescat.

No ho negarem. Per alguns, la gestió de les contrasenyes en el nostre dia a dia és un turment. Si les simplifiquem resulta que no són segures, però si les fem segures no hi ha manera de recordar-les de forma eficient.

KeePass és una utilitat que ja porta uns anys en escena. Es tracta d’un programa que ens permet gestionar la nostra informació més delicada de forma molt efectiva. Veient que molta gent no el coneix encara, avui en farem cinc cèntims.

KeePass

KeePass ens permet crear arxius encriptats i protegits amb contrasenya on guardarem qualsevol informació privada: claus d’accés a bancs, noms d’usuari de llocs web, contrasenyes de caixes fortes, etc. I tot de manera molt simple.

Encara que algú accedís a l’ordinador on guardem els arxius de KeePass, no podria mai trobar la informació sense  la clau amb la que els hem protegit. L’únic que hem de fer és establir una contrasenya mestra prou forta.

Finestra del KeePass

Finestra del KeePass

No explicarem massa més sobre el funcionament ja que és molt senzill. Només cal que el descarregueu aquí i el comenceu a provar. Teniu dues opcions: una versió instalable per al Windows i una altra versió portàtil, per guardar-la en un dispositiu USB, per exemple, i portar-la sempre a sobre. Recordeu que ja hem parlat algun cop sobre aplicacions portàtils.

Per finalitzar, ressaltarem que el KeePass és una aplicació lliure. Aquest fet, en contra del que algú pugui pensar, fa que encara sigui més fiable. El codi amb el que està construït el programa és transparent, de manera que milers d’experts el poden analitzar lliurement i detectar possibles errades de programació, reportar-les i perfeccionar encara més l’aplicació.

Si sou dels que la gestió de les contrasenyes us amarga una mica l’existència, proveu el KeePass. No us lliurareu de recordar claus, però a partir d’ara seran menys i més segures.