Web Semàntica. Comencem a entendre’ns.

Scrabble, de Chilled Phill, a Flickr.

Web Semàntica? Apa, una altre “palabreja”.

Ja fa temps que se’n parla, però podem estar segurs que anirem sentint el terme “Web Semàntica” cada vegada més i més. De què es tracta, m’interessa? O és un altre d’aquells conceptes que demà deixaran d’estar de moda? Bé, si ets dels que passen llargues estones consultant, cercant i destriant coses a Internet, no en dubtis: t’interessa. De fet, ens interessa a tothom.

Va, et deixo que ho expliquis una mica.

Sovint tenim la sensació que a Internet hi ha un excés d’informació. ¿Per què caram quan fem una consulta al nostre cercador hem de remenar entre centenars de milers de resultats, quan la major part d’aquests no ens interessen? Perquè el cercador busca les paraules que li diem, no el que signifiquen per a nosaltres.

És a dir, els ordinadors estan preparats per reconèixer paraules, però no el què volen dir. Ara som nosaltres els que hem de fer la feina de destriar els resultats per trobar els que fan referència al que ens referíem. Amb la Web Semàntica s’intenta que els propis ordinadors facin part d’aquesta feina, la de “comprendre”.

Mira, en aquest punt m’aniria la mar de bé un exemple.

Agafaré l’exemple que proposen els senyors del W3C (si, aquells dels que hem parlat alguna vegada). Imaginem que hem de volar demà cap a Praga (que bé, oi?), obrim el nostre cercador favorit i escrivim: “vols a praga demà al matí”. Obtindrem resultats barrejats que inclouran pàgines en les que apareixeran tots aquests termes, encara que no tinguin cap relació. Hi entraria per exemple una pàgina del diari “Matí” que parla d’una vaga de cambrers a Praga i que es desconvoca demà. Pot ser interessant, però ara no ens ens convé, que s’esta fent tard i encara no hem fet les maletes.

En canvi, un cercador semàntic reconeixeria que necessitem informació sobre vols cap a un determinat lloc (Praga), i que han de sortir en un determinat instant (demà al matí). De manera, que la informació del diari d’abans ja no ens la mostrarà.

I com s’aconseguirà aquesta meravella?

Aplicant una colla de tecnologies i pràctiques a l’hora de construir les pàgines web, els programes de cerca i els programes que ens mostren la informació.

La Web Semàntica no arribarà un dia de cop, si no que ho farà (ho està fent) de forma progressiva, per capil·laritat, a mesura que els organismes reguladors van marcant les pautes d’acció i la tecnologia es va adaptant. Però s’apropa a gran velocitat.

En tot aquest sarau estem implicats els desenvolupadors de webs i les empreses que ofereixen cercadors. Però també tu hauries de començar a plantejar aquests conceptes en el moment de construir o millorar el teu lloc web.

Per ampliar la informació:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.