Do Not Track, per limitar l’observació de la nostra navegació

És ben sabut que quan naveguem per Internet hi ha multitud de llocs que registren algunes de les nostres passes, per diferents raons: per oferir-nos publicitat ajustada als nostres interessos, per fer estadístiques o, simplement, per vendre la informació recopilada en aquest gran mercat de dades en el que vivim.

¿No us ha passat mai que, després de visitar una botiga en línia per buscar una torradora de pa, esteu uns quants dies veient anuncis sobre torradores per tot Internet? Doncs això és fruit d’aquest seguiment al qual estem exposats en la nostra navegació diària.

Do Not Track és una iniciativa de diversos investigadors, empreses i organitzacions que intenta posar en les mans de cada usuari el poder de decidir si vol o no vol participar d’aquest seguiment. I aquí intervenen dos factors:

  • Els navegadors d’Internet. Amb la característica “Do Not Track” activada, aquests diran a cada lloc web que visiten que no volen ser seguits
  • Els llocs web, que han d’entendre aquesta petició i fer-hi cas. Val a dir que no tenen cap obligació de fer-ho, no estem parlant d’una normativa oficial.

Alguns llocs web que obeeixen el Do Not Track es llisten en aquesta pàgina. Tot i que la majoria no són gaire populars entre els usuaris, alguns traginen amb quantitats ingents d’informació cada dia. L’objectiu és que la llista creixi com més millor. Fixeu-vos que Twitter ja s’ha sumat.


Actualització 18/05/2017

Twitter ha anunciat que a partir del 18 de juny de 2017 deixarà d’obeir el Do Not Track a canvi d’ampliar les opcions de configuració de privacitat dels usuaris.


Com activar el Do Not Track en el nostre navegador

Les darreres versions del Firefox ja implementen de sèrie la possibilitat de controlar aquesta característica. Això és degut entre altres coses a què la Fundació Mozilla, responsable màxim d’aquest navegador, ha tingut molt a veure en la iniciativa Do Not Track. Només cal anar a les opcions del programa i activar-la:

L’Internet Explorer, a partir de la versió 9 (usuaris de Windows XP oblideu aquest mètode) també suporta Do Not Track, tot i que no és tan intuïtiu. Per activar-lo, es pot anar a la pàgina http://ie.microsoft.com/testdrive/Browser/DoNotTrack/Default.html i clicar sobre l’enllaç “Click here to add an empty Tracking Protection list”. Apareixerà una finestra com aquesta, on hem de clicar el botó d’afegir a la llista:

Activar Do Not Track a Internet Explorer

Al Safari d’Apple també es pot activar des del menú de desenvolupadors des de la versió 5.1:

Activar Do Not track a Safari

Òpera ha confirmat que en la imminent versió 12 també inclourà aquesta característica, i des de Google Chrome diuen que abans del final del 2012 també s’hi apuntaran.

Si teniu dificultats en activar-ho en el vostre navegador, hi ha extensions de tercers com Do Not Track Plus que afegeixen la possibilitat d’activar aquesta característica en els navegadors que no ho incorporen de forma nativa. També afegeix capacitats de control més avançades.

Activem el Do Not Track?

Depèn. El més important és saber que ho podem fer. Cal remarcar que aquest mètode no evitarà que veiem publicitat, però els anuncis no tindran en compte els nostres hàbits de navegació. És això bo? Doncs també dependrà de cadascú. Hi han usuaris que, posats a veure anuncis, s’estimen més que siguin de productes o de serveis que poden necessitar.

Com diem moltes vegades, la veritable llibertat demana conèixer les opcions que tenim. O les que podem aspirar a assolir.

3 comentaris

  1. Moltes gràcies Antonio, ens ets de molta utilitat als qui no en sabem “ni papa” d’aquestes coses…

    Jordi Molas

  2. Hola Antonio, trobo molt interessant i clarificadores les teves reflexions. Sovint, quan faig formació, veig que aquest tema que preocupa a molta gent… els recomanaré que llegeixin aquest post! ;-)

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.