Arxiu d'etiquetes: navegadors

Firefox Focus

Firefox Focus, el navegador més privat per al mòbil

Volem aprofitar l’arribada del Firefox Focus a la plataforma Android per parlar-vos-en una mica als que encara no el coneixeu.

Protecció contra el seguiment de la forma més simple.

Les característiques més importants d’aquest navegador de Mozilla són la privacitat i la senzillesa. Està concebut com un navegador complementari al que ja fem servir al mòbil, i ens permetrà llençar cerques molt ràpides, efímeres i privades.

Al Firefox Focus no hi ha ni pestanyes, ni preferits, ni historial. Només trobarem una caixa de cerca i una única finestra de navegació preconfigurada per bloquejar elements de seguiment que ens puguin identificar quan visitem alguns llocs. Tampoc no guarda contrasenyes ni galetes.

A la part inferior de la pantalla trobarem un gran botó per esborrar les dades de navegació sempre que vulguem i una notificació per fer-hi el mateix. I res més.

“Navegueu. Esborreu. Torneu-hi.”

Aquest lema que l’acompanya és ben explícit. Tot i que també podem configurar el nostre navegador habitual per fer el mateix, el Firefox Focus ens apropa la navegació privada d’una manera ràpida i senzilla.

Podeu descarregar el Firefox Focus a través d’aquests enllaços:

Trobareu més informació a la pàgina de suport de Mozilla.

Proves sobre plataformes i navegadors amb BrowserStack

No cal dir la importància que ocupa en la qualitat d’un projecte web el correcte funcionament sobre totes les plataformes a les quals va dirigit. I amb la creixent varietat de dispositius i sistemes que el mercat genera, als desenvolupadors se’ns gira feina en aquest aspecte.

De fa temps, una eina que fem servir constantment al Taller és BrowserStack. Es tracta d’un servei que ens permet fer comprovacions massives del funcionament dels projectes web que preparem sobre una gran quantitat de navegadors i plataformes.

browserstack

Creiem que BrowserStack ens proporciona alguns avantatges per sobre d’altres serveis similars que hem provat:

 • Ens permet fer comprovacions d’ús sobre entorns reals de sistemes operatius, navegadors i altres eines. No treballa amb emuladors, treballa amb sistemes complets virtualitzats. Això vol dir que podem provar els projectes com si tinguéssim els dispositius reals a les mans amb un rendiment molt acceptable.
 • La quantitat de variacions de sistemes operatius, versions de navegadors, resolucions de pantalla… entre la que podem triar és enorme. També s’inclouen versions betes, aurora, next, devs…, de manera que podem provar els projectes avançant-nos una mica al futur proper.
 • Els navegadors van carregats de les eines per a desenvolupadors que necessitem: Firebug, Yslow, Web developper… estan ja instal·lades.
 • De fa un temps permet generar i descarregar captures de pantalla en lot. Amb un sol clic podem baixar-nos un zip amb dotzenes de vistes d’una pàgina en multitud de plataformes.
 • Molt important: es poden fer proves sobre sistemes locals, no cal que el projecte estigui publicat a Internet. Podem crear un túnel entre la nostra xarxa i la de BrowserStack en un moment i començar a testejar.

Per un preu més que raonable, amb BrowserStack podem assegurar el bon funcionament dels projectes d’una forma molt completa.

Do Not Track, per limitar l’observació de la nostra navegació

És ben sabut que quan naveguem per Internet hi ha multitud de llocs que registren algunes de les nostres passes, per diferents raons: per oferir-nos publicitat ajustada als nostres interessos, per fer estadístiques o, simplement, per vendre la informació recopilada en aquest gran mercat de dades en el que vivim.

¿No us ha passat mai que, després de visitar una botiga en línia per buscar una torradora de pa, esteu uns quants dies veient anuncis sobre torradores per tot Internet? Doncs això és fruit d’aquest seguiment al qual estem exposats en la nostra navegació diària.

Do Not Track és una iniciativa de diversos investigadors, empreses i organitzacions que intenta posar en les mans de cada usuari el poder de decidir si vol o no vol participar d’aquest seguiment. I aquí intervenen dos factors:

 • Els navegadors d’Internet. Amb la característica “Do Not Track” activada, aquests diran a cada lloc web que visiten que no volen ser seguits
 • Els llocs web, que han d’entendre aquesta petició i fer-hi cas. Val a dir que no tenen cap obligació de fer-ho, no estem parlant d’una normativa oficial.

Alguns llocs web que obeeixen el Do Not Track es llisten en aquesta pàgina. Tot i que la majoria no són gaire populars entre els usuaris, alguns traginen amb quantitats ingents d’informació cada dia. L’objectiu és que la llista creixi com més millor. Fixeu-vos que Twitter ja s’ha sumat.


Actualització 18/05/2017

Twitter ha anunciat que a partir del 18 de juny de 2017 deixarà d’obeir el Do Not Track a canvi d’ampliar les opcions de configuració de privacitat dels usuaris.


Com activar el Do Not Track en el nostre navegador

Les darreres versions del Firefox ja implementen de sèrie la possibilitat de controlar aquesta característica. Això és degut entre altres coses a què la Fundació Mozilla, responsable màxim d’aquest navegador, ha tingut molt a veure en la iniciativa Do Not Track. Només cal anar a les opcions del programa i activar-la:

L’Internet Explorer, a partir de la versió 9 (usuaris de Windows XP oblideu aquest mètode) també suporta Do Not Track, tot i que no és tan intuïtiu. Per activar-lo, es pot anar a la pàgina http://ie.microsoft.com/testdrive/Browser/DoNotTrack/Default.html i clicar sobre l’enllaç “Click here to add an empty Tracking Protection list”. Apareixerà una finestra com aquesta, on hem de clicar el botó d’afegir a la llista:

Activar Do Not Track a Internet Explorer

Al Safari d’Apple també es pot activar des del menú de desenvolupadors des de la versió 5.1:

Activar Do Not track a Safari

Òpera ha confirmat que en la imminent versió 12 també inclourà aquesta característica, i des de Google Chrome diuen que abans del final del 2012 també s’hi apuntaran.

Si teniu dificultats en activar-ho en el vostre navegador, hi ha extensions de tercers com Do Not Track Plus que afegeixen la possibilitat d’activar aquesta característica en els navegadors que no ho incorporen de forma nativa. També afegeix capacitats de control més avançades.

Activem el Do Not Track?

Depèn. El més important és saber que ho podem fer. Cal remarcar que aquest mètode no evitarà que veiem publicitat, però els anuncis no tindran en compte els nostres hàbits de navegació. És això bo? Doncs també dependrà de cadascú. Hi han usuaris que, posats a veure anuncis, s’estimen més que siguin de productes o de serveis que poden necessitar.

Com diem moltes vegades, la veritable llibertat demana conèixer les opcions que tenim. O les que podem aspirar a assolir.

Navega per la Web com un cercador

El navegador Lynx

Ja ens podem imaginar que els cercadors (com Google) no tomben per Internet com ho faria un humà. Així doncs, com ho fan?

 • Només llegeixen el text de les pàgines.
 • Per descomptat, els elements gràfics no els interpreten.  Per comptes, llegeixen les descripcions de text que els programadors poden afegir al codi font.
 • Segueix els enllaços que troben.
 • Ometen funcionalitats com JavaScript, marcs, Flash, etc.
 • I poca cosa més.

Com podríem nosaltres, humans, fer-nos una idea d’aquesta visió? El truc més senzill és navegar amb algun navegador ben però ben antic, de quan encara només en llegien el text. Per sort encara en podem trobar algun d’actiu com el Lynx, un dels més coneguts.

A veure, ¿quina utilitat podem treure’n de visitar un web així, podent navegar amb colorets i pampallugues?

 • Doncs ens podem fer una idea de si els cercadors estan escombrant bé tot el que ens interessa. Si algun contingut no el veiem amb Lynx el més provable és que Google i companyia tampoc ho facin.
 • També ens pot servir com a test d’usabilitat i accessibilitat. En aquest navegador no podem fer anar el ratolí, de manera que haurem d’arribar a tot el contingut mitjançant el teclat. Si no podem accedir a alguna secció és possible que algun usuari amb dificultats tampoc ho pugui fer.

En definitiva, que si hem pogut explorar tot un lloc web amb relativa facilitat i satisfacció voldrà dir que els cercadors l’indexaran bé. D’altra banda també serà un indicador de que el web està ben construït.

Des de la pàgina de descàrregues del web de Lynx podem baixar-nos-el i provar-lo. I si no volem instal·lar res també es pot provar des d’algun emulador en línia, com el Lynx Viewer. Escriviu l’adreça de qualsevol pàgina i veureu què veu el Lynx.

La importància de la tria del navegador d’Internet

Accés directe a l'eina de sel·lecció del navegadorSi ets (qui no ho és en algun moment o altre?) usuari de Windows, t’hauràs fixat que des de fa un temps, després d’alguna actualització del sistema, ha aparegut una nova drecera a l’escriptori, com la de la imatge.

Es tracta d’una aplicació que permet triar quin navegador d’Internet es vol instal·lar a l’ordinador. Microsoft inclou aquesta utilitat en resposta a la Comissió de la Unió Europea que regula les normes de competència en el mercat dels navegadors web.

Però la intenció d’aquest apunt no és parlar de mercats, si no de la llibertat en l’ús del nostre ordinador. Si no has fet gaire cas d’aquesta nova utilitat, et convido a reflexionar tres minuts amb aquesta lectura.

Què passarà si accedeixo a l’aplicació?

Al iniciar aquesta utilitat, es mostra una pantalla de benvinguda que ens explica breument la intenció del programa:

Pantalla de benvinguda del programa de tria del navegador

I després de clicar sobre “Aceptar” es mostra una llista de 12 navegadors disponibles. Els primers de la llista són els més populars, però es pot veure que n’hi ha bastants més.

Pantalla de tria de navegadors

En aquesta finestra es pot consultar més informació sobre cada opció i accedir a la descàrrega per després instal·lar-los. I això és tot.

Això és tot? Tant important era?

Crec que si. Els navegadors són uns dels programes clau del nostre dia a dia, i és important que en coneguem els més importants. Es tracta de triar, de ser conscients del que fem, que ningú triï per nosaltres.

A més, pots descobrir navegadors molt interessants que potser no coneixies. Per exemple l’Opera, que permet gestionar el correu electrònic de forma integrada, o el Chrome, que funciona molt bé en equips lents o amb pocs recursos. I en pots instal·lar i utilitzar tants com vulguis a la vegada, no es fan nosa.

En definitiva, si no t’has qüestionat mai quin navegador fas servir i per què, ara és un bon moment.