El programari lliure a la nostra empresa.

La major part dels programes d’ordinador que fem servir per treballar i descansar, pertanyen al grup anomenat “programari priopietari“. Això vol dir el que ja sabem: que els hem de fer servir pagant una llicència, que és il·legal fer-ne còpies per a altres usuaris i, sobretot, que el codi que s’ha fet servir per a programar-los no és accessible totalment, i ni molt menys modificable. Patents i drets de propietat protegeixen aquest programes.

Windows, els sistemes operatius dels Mac, el Word, Excel i PowerPoint… son exemples d’aquest tipus de programari propietari. Ara bé, en contraposició també podem trobar l’anomenat “programari lliure“. Quines característiques te?

 • Es pot fer servir per a qualsevol finalitat: comercial, educativa, personal…
 • El codi de programació (el codi font) és accessible i es pot alterar i millorar per qualsevol.
 • Es pot copiar i redistribuir sense restriccions.

D’aquesta manera, el programari lliure acostuma a ser gratuït, no cal pagar cap llicència per a fer-lo servir. Llavors, qui el fa? Quin benefici en treu el fabricant? Aquestos programes surten, de vegades, de comunitats d’apassionats altruistes que fan d’aquesta activitat una filosofia de vida. També d’empreses que cobren per donar servei, suport i assessorament dels seus programes lliures.

Atenció, pregunta: es pot treballar professionalment només amb programari lliure, deixant de pagar llicències, de manera fiable i robusta? Resposta: si. Hi han milers de programes lliures amb anys de provada eficàcia i per a gairebé qualsevol propòsit professional. Al 3 minuts de tant en tant us donarem alguns exemples d’aquestes aplicacions i de com fer-les servir.

Avui us avançarem només algunes aplicacions lliures més bàsiques. Amb un ordinador buit i aquests programes ja es pot començar a treballar.

 • Firefox. És un competíssim navegador d’Internet. Si ara utilitzes el navegador del Windows i proves aquest, ja no voldràs fer marxa enrere.
 • OpenOffice.org. És un paquet d’oficina amb un processador de textos equiparable al Word, un editor de fulls de càlcul semblant a l’Excel, un editor de presentacions com el PowerPoint, un gestor de bases de dades semblant a l’Access i un programa de dibuix. A més, es compatible amb els formats .doc, .xls i .ppt de l’Office de Microsoft.
 • Thunderbird. És un gestor de correu electrònic amb capacitats semblants a l’Office Outlook.
 • Ubuntu. És un atractiu i potent sistema operatiu que pot substituir a tot el Windows.

Us convidem a investigar-los una mica i us animem a provar-ne algun. Podeu consultar-nos qualsevol dubte, us donarem un cop de mà amb molt de gust.


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure’ns a antonio arrova enraona punt cat

4 comentaris

 1. Salut! Faç anar desde fa tamps, el navegador Mozilla Firefox. Fantàstic. He fet la migració complerta de la suite office de microsoft a Open Ofice.org sense cap problema. Aquest últim permet guardar els documents com es vulgui, tant com a .org com a xls, doc, etc. sense problemes. El sistema Ubuntu em va tan bé, que he dit adeu a windows. Es pot descarregar sense problemes con a imatge iso per passar-lo a un cd, no arriba als 700 MB.Amb aquest cd es pot provar aquest sistema operatiu sense treure el windows.També ports fer una partició al disc dur i ternir-ne els dos sistemes. Senzill, estable i robust. Y ha qui diu que no necessita antivirus, al menys per un ús domèstic. Actualitza cada pocs dies, y surt una nova versió amb puntualitat cada sis mesos. Al instalar-se, la detecció del hardware es impresionant.

 2. Recentment, el picassa de google i el google eartz també estan disponibles per l’Linux/ubuntu. El google eartz amb algunas targetes gràfiques de la familia Ati Radeon, no acaba de anar be,de moment. He llegit alguns comentaris en foros sobre aquest problema. A la meva li passa aixó. Queda perfectament instalat però no acaba d’iniciar.

 3. Felicitats Pau. Anirem tocant el tema del programari lliure al 3 minuts per setmana, amb instruccions senzilles per provar algunes eines pràctiques per a la nostra feina.

 4. He provat el Ubuntu d’entre altres distribucions de GNU/Linux i la veritat es que va bastant bé. Alguns problemes per a reconèixer determinat tipus de hardware, però es pot sol-ventar. Ara bé, no veig aquest sistema operatiu el suficientment solid com per a fer funcionar tota una empresa.
  Quan es tracta de fer qualsevol escrit trobem programari lliure tipus Open Office, etc, però penso que es quasi imposible de trobar segons quines aplicacions professionals.

  Salutacions :-)

  Privateer

  Si voleu veure el meu Bloc:

  http://ellistilloinformatico.blogspot.com/

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.