Runa internauta flotant per la Xarxa.

Portada d'un llibre de ciència ficció

Aui he topat amb el Proyecto Artemisa del Plan Avanza, amb el qual s’ofereix a les dones empresàries la creació d’un web d’empresa i catàleg-botiga online. El cost del projecte és més que simbòlic, i això no sorprèn gens perquè és un projecte subvencionat.

La curiositat m’ha portat fins al full d’inscripció on és diu literalment: “Una vez formalizada la cuota de inscripción se le remitirá una breve plantilla para su formalización, con el fin de desarrollar su página Web a la mayor brevedad posible.”

O sigui: t’envien un qüestionari, l’omples i pim-pam et fan un web!

No ho entenc! sincerament no ho entenc! Com es pot fer un web amb la informació que es recull en una “breve plantilla”. Bé sí, entenc que és poden crear quatre arxius html mal enllaçats i penjar-los a Internet, però d’això no se’n pot dir web corporativa, com a molt pot ser un exercici del curs 1r. d’html.

Un web és el resultat d’una sèrie d’accions destinades a aconseguir uns objectius empresarialment efectius:

  • És el resultat d’escoltar i comprendre el projecte empresarial d’unes persones que aboquen tota l’energia en la seva empresa i que amb el seu treball aconsegueixen que el seu producte o servei tingui un valor – a banda de l’econòmic-.
  • És el resultat de captar l’èssència d’aquest projecte empresarial, de cada detalls dels seus productes i traduir-ho a format web.
  • És el resultat d’un complex exercici d’empatia per valorar com s’ha d’arribar al destinatari del web i com connectar-hi.
  • És el resultat de triar amb cura els continguts de cada pàgina, de generar una redacció clara, efectiva, emotiva i tècnicament ajustada a les normes que afavoreixen el posicionament en els cercadors.
  • És el resultat d’una programació feta amb precissió, perquè cada línia de codi afecta al bon funcionament del web: per al visitant, per als motors de cerca, per a l’ús de qualsevol navegador, per a tot…
  • És el resultat de -abans de començar a dissenyar, redactar i programar- establir uns objectius efectius (de visites, de contactes, de descàrregues o de compres, això dependrà del tipus de web). De torbar els indicadors que permetran calcular-ne el grau d’acompliment i de marcar un pla de control de l’efectivitat del web.

I em pregunto: es pot fer tota aquesta feina amb la informació que s’obté d’una una “breve plantilla para su formalización”?

La Xarxa és com l’espai estelar: ple de runa, en forma de satel·lits rovellats o en forma de webs desenvolupades gràcies a una “breve plantilla para su formalización”.

És realment una llàstima que les subvencions serveixin per difondre un tipus de producte inútil, buit i sense sentit, d’això se’n diu antipedagogia.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.