Flash o no Flash, encara és la qüestió?

Loading...El tema d’avui és difícil de tractar en 3 minuts (de fet, com la majoria), però ho intentarem: És correcte encarregar el web de la nostra empresa en “Flash”?

Flash, recordem-ho, és una tecnologia que es va crear amb propòsits multimèdia i altament interactius, però ràpidament va envair la Web i molts desenvolupadors es van llençar a crear llocs i portals íntegrament amb aquesta tècnica.

Bé, bé, però en quins casos és recomanable fer servir Flash?

De moment, així ho veiem nosaltres:

  • En el cas de pàgines web en què es busqui una alta experiència artística, per sobre dels continguts de text.
  • Per jocs i elements molt (però molt) interactius.
  • Per video. Avui en dia a Internet ja no s’entén el vídeo sense Flash. (Totes les pel·lícules que veieu a YouTube es reprodueixen amb Flash.)
  • En qualsevol altre circumstància en que altres tecnologies no puguin fer el que volem (projectes experimentals, etc.)

I per a res més? Conec molts webs en Flash i estan la mar de bé…

És clar, però per desenvolupar la majoria de modalitats de llocs web encara presenta algunes mancances:

  • La indexació de les pàgines Flash en els cercadors no és tant bona com en les pàgines fetes en HTML (una pàgina HTML és la que esteu llegint ara mateix). Google llegeix molt millor els textos en pàgines HTML que en Flash.
  • Per poder veure una pàgina en Flash es necessita tenir un programari específic. La majoria d’usuaris el tenen instal·lat, però la majoria no és tothom.
  • Flash és una tecnologia propietària (ara mateix d’Adobe, demà qui ho sap), i està supeditada als canvis que la empresa vulgui incorporar. HTML és una tecnologia oberta i regulada per un organisme internacional i neutral.
  • Els usuaris amb problemes d’accessibilitat ho tenen magre per navegar per una pàgina en Flash. Els lectors de pantalles tenen molts problemes per accedir al contingut. No passa el mateix amb una pàgina HTML, que es pot interpretar perfectament.
  • Algunes pàgines fetes amb Flash fan incrementar molt el temps de descàrrega necessari per a veure-les.
  • I un inconvenient que personalment trobo molt empipador: els botons d’endavant i enrere del navegador no funcionen. Tot un lloc web en Flash queda capturat sota un mateix URL o adreça web. Tret de l’inici, tampoc es pot guardar cap contingut d’una pàgina en Flash als marcadors o favorits.

En definitiva, us aconsellem que abans de decidir en quina tecnologia s’ha de desenvolupar el vostre web, analitzeu alguns d’aquests punts i us pregunteu si el producte final cobrirà totes les expectatives que busqueu: efectivitat, posicionament, usabilitat, disseny…

Per acabar deixeu-nos que us recomanem algunes pàgines en Flash que creiem que són magnífiques.

– Un tros d’artista: http://yugop.com
– Explora el sistema solar: http://janus.astro.umd.edu/SolarSystems
– Una pàgina de l’any 2000, de l’ADDDP: http://adddp.free.fr Encara avui és una petita joia.

1 comentari

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.