IMAP: toca fer un pas endavant amb el correu electrònic.

Si mai heu configurat un compte de correu en un programa tipus Outlook, us sonarà un pas de l’assistent que demana quin tipus de servidor d’entrada tenim: POP o IMAP. Què volen dir aquests termes?

POP i IMAP són dues maneres diferents de rebre els missatges al nostre programa de correu (Outlook, Thunderbird…) des del servidor de correu. Generalment el sistema POP ha estat el més utilitzat, tot i que IMAP (Internet Message Access Protocol) ofereix una sèrie d’avantatges respecte al sistema POP que val la pena tenir en compte.

Algunes avantatges del sistema IMAP són:

  • No hi han esperes en la recepció de missatges. S’estableix una connexió permanent entre el nostre programa i el servidor, de manera que rebem els missatges pràcticament a temps real, en lloc de cada cert temps com passa amb POP.
  • Els missatges i les carpetes que veiem estan realment al servidor. Quan creem o eliminem elements, ho estem fent també al servidor. Això fa què si ens connectem des de diferents ordinadors, l’estructura del servidor (carpetes, missatges enviats i rebuts, esborranys) es mantingui.
  • Al poder conservar els missatges al servidor, podrem accedir a qualsevol coreu encara que ens connectem des d’un altre ordinador. Visca la mobilitat! L’estat de llegit o no també es guarda al servidor.
  • Si un compte de correu el supervisen diferents usuaris (pensem en els info@lamevaempresa.tal), poden estar tots connectats simultàniament amb la seguretat d’estar veient tots el mateix estat: si algú llegeix els missatges nous, els altres usuaris veuran que han estat llegits, els podran rellegir, etc.

Si el sistema IMAP és més evolucionat, per què continuem configurant els comptes amb POP?

Segurament per la inèrcia de la època de les connexions telefòniques lentes, on el POP era més recomanable. Si normalment accedeixes a Internet amb ADSL aquest problema desapareix.

D’altra banda, guardar els missatges al servidor de correu implica utilitzar els recursos d’emmagatzematge del servidor. Si l’espai de disc que tenim disponible és limitat, llavors haurem de vigilar la quantitat de correus i arxius adjunts que mantenim al servidor. Amb el nostre programa de correu podem guardar còpies dels missatges més antics al nostre ordinador i eliminar-los del servidor.

Com provar-ho?

Generalment configurar un compte de correu amb IMAP es fa igual que amb el sistema POP. Els assistents dels programes de correu demanen que triïs un sistema o un altre, i la resta de paràmetres acostumen a ser els mateixos.

En resum, t’animem a que provis i descobreixis els avantatges del sistema IMAP. Les noves tecnologies evolucionen molt de pressa i els que no estem especialitzats en aquests temes no ens hi podem quedar al marge.

1 comentari

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.