La història d’aquest projecte és una prova de com una bona tria de la tecnologia al principi d’un projecte reporta beneficis segurs a curt termini. Aquestes són les etapes que es van anar succeint.
L’encàrrec: un material enllaunat.
La Fundació Universitat Rovira i Virgili (FURV) necessitava publicar digitalment una guia de formació de formadors d’empresa, i l’encàrrec inicial va ser el desenvolupament d’un material estàtic per distribuir-lo en un CD.
D’entrada, això de fer un material “tradicional” ens impedia assolir el nivell d’interactivitat que buscàvem, de manera que ens vam posar de seguida a rumiar.
Primera proposta: un producte portàtil i personalitzable.
Com un dels requisits era publicar el material en un suport físic, i en un disc compacte és impossible que l’aplicació modifiqui res, vam proposar un canvi radical en el tipus de desenvolupament. Ho muntaríem amb tecnologies web (Apache+PHP+MySQL) i ho faríem rodar tot dins d’un llapis USB. Després de provar diferents sistemes, el projecte Server2Go va ser el que vam trobar més adequat per fer funcionar el servidor en un dispositiu portàtil.
Amb aquesta solució vam aconseguir passar d’un mitjà passiu a un de personalitzat i modificable. La guia va passar a ser un veritable material interactiu on els usuaris van tenir a la seva disposició eines com:
- Activitats interactives que guarden el seu estat de realització.
- Eines de ressaltat de text per a recordar fragments importants a criteri de cadascú.
- Un sistema de presa d’apunts amb el que cada usuari pot afegir notes en cada pàgina de la guia.
- Un punt de llibre que permet marcar les pàgines per recordar on seguir llegint més endavant.
- Un sistema d’enllaços a Internet alimentat amb un compte de la FURV a Delicious.
I el més important: aquesta decisió en l’estratègia tecnològica permet una possible futura migració a Internet de forma senzilla.
Resultat final: un producte en línia accessible des d’Internet.
I va passar l’inevitable. La guia ara es fa servir directament a Internet. Només hem hagut d’implementar un sistema de registre d’usuaris i ja tenim una aplicació multiusuari que els alumnes poden fer servir des de qualsevol lloc amb connexió. Amb les mateixes característiques funcionals de la proposta anterior.
La millor portabilitat és la disponibilitat total.
Conclusió: analitza la tria de la tecnologia de desenvolupament més enllà de la inversió inicial.
Hagués estat molt fàcil escollir plataformes com Flash per abordar un projecte com aquest. Segurament, però, el resultat s’hagués quedat en la idea del primer encàrrec i no s’hauria arribat, ni de lluny, al nivell d’interactivitat actual amb la mateixa inversió de temps i diners.