Els documents són quelcom que calgui ser alliberat?
En la nostra societat la major part del coneixement es conserva i transmet mitjançant arxius informàtics: correus electrònics, documents de text, taules de dades, dibuixos i fotografies, enregistraments d’àudio i vídeo… En qualsevol àmbit de la vida (personal, professional, artístic…) depenem de tot tipus de documents electrònics per permetre la difusió i la perdurabilitat de la informació. Però realment tenim garanties que és així? Ja ho estem fent bé?
La necessitat de fer servir documents estàndards i oberts.
Tothom hem rebut alguna vegada un fitxer que no hem pogut obrir, o hem hagut de pagar o baixar un programa específic per fer-ho, o hem hagut de canviar d’ordinador o sistema operatiu per poder-hi accedir. Això no passaria si es generalitzés l’ús de formats de document oberts i estàndards.
Els documents estàndards i oberts ens permeten guardar informació amb la garantia que tothom hi podrà accedir i la podrà editar sense dependre d’una marca de programari específica o d’una plataforma concreta, ara i en el futur. Per accedir als documents tancats, en canvi, depenem de requisits controlats per empreses privades que canvien sense tenir en compte aquestes llibertats.
No és un tema trivial. Si avui no ens preocupem de la forma que guardem la informació, demà ens podem trobar que no hi podem accedir.
El Dia de la Llibertat dels Documents
Demà, 26 de març, se celebra el Dia de la Llibertat dels Documents. Es tracta d’un acte d’abast mundial que pretén fomentar l’ús d’aquests formats en tots els àmbits de treball. Dins l’entorn català, l’organització Softcatalà és el principal representant. Doneu un cop d’ull a tot el que han preparat.
A la feina, a l’oficina, és una bona oportunitat per pensar si estem sent previsors en la generació dels nostres documents i plantejar-nos l’adopció de formats de documents oberts si no ho hem fet ja. Es tracta d’un acte de respecte i responsabilitat amb els nostres contactes i de prevenció i seguretat de cara al futur.