Arxiu d'etiquetes: open data

Big Data Week. Dades obertes, tancades i barrejades.

 

Aquesta setmana s’està celebrant la Big Data Week, un esdeveniment en el que participen ciutats de tot el món per tractar el tema del Big Data.

Assistim a algunes de les activitats proposades dins de l’extens programa que han preparat des del media140, entitat responsable de l’esdeveniment a Barcelona.

La segona presentació del dilluns (uns apunts de la primera aquí) va esdevenir una taula rodona entre Javi Creus, Jordi Graells i Genís Roca al voltant d’alguns conceptes molt interessants entre les dades obertes (Open Data), el Big Data, l’administració pública, les empreses i els ciutadans i clients.

En particular, en Genís Roca va fer algunes reflexions que ens van semblar molt interessants i que intentarem resumir a continuació, encara que sigui de forma ràpida.

  • El concepte Big Data implica manegar un volum ingent d’informació, molta més de la que la majoria de les administracions públiques acostumen a generar o gestionar en forma d’Open Data o dades obertes.
  • El Big Data es concentra, i cada cop més, en les empreses privades. Per exemple, en el registre d’ubicacions geogràfiques que acumula un operador de telefonia mòbil dels seus usuaris, o en les bases de dades amb les transaccions financeres a temps real que guarda una operadora de targes de crèdit… això sí que és BIG. Però no “Open”, alerta.
  • Imaginem el potencial resultant de creuar dades entre aquests magatzems enormes d’informació, ara independents. La transcendència (social i econòmica) que tindria aquesta informació processada seria enorme. Però, perquè les grans companyies no ho han fet ja? Segurament per por als problemes legals i d’imatge que comportaria.
  • En Genís “vaticina” el naixement de “nodes de confiança” que faran de pont legal i funcional per facilitar l’intercanvi d’aquestes dades no obertes entre empreses gestores de Big Data. Aquests nodes serien grans empreses operadores que oferirien un servei que no estarà a l’abast de qualsevol.

En definitiva, que es dibuixa un nou model de negoci “entre grans” amb les nostres dades. Nosaltres els clients, com a generadors d’aquestes dades en definitiva, haurem de buscar la nostra pròpia veu en aquest nou panorama.

Big Data Week. Dades obertes i administració.

Aquesta setmana s’està celebrant la Big Data Week, un esdeveniment en el que participen ciutats de tot el món per tractar el tema del Big Data.

Assistim a algunes de les activitats proposades dins de l’extenssíssim programa que han preparat des del media140, entitat responsable de l’esdeveniment a Barcelona.

El dilluns 22 vam estar en dues presentacions. La primera va girar al voltant de la situació de les dades obertes a les institucions públiques catalanes. Es van comentar moltes coses, però mirarem d’extreure allò que ens va semblar més significatiu d’algunes de les intervencions.

La Generalitat de Catalunya està apostant fort per l’alliberació de les dades. L’Eva Gumà va apuntar que la situació encara és poc madura. Observen sovint que es fa molt poc ús d’alguns dels conjunts de dades que creien a priori interessants.

L’Antonio Saldaña de l’Ajuntament de Lleida (entitat que presenta la seva oferta de dades obertes a paeria.cat/opendata) va fer diversos apunts molt encertats. Ressaltem aquests:

  • L’actual aposta per les dades obertes que moltes administracions estan demostrant, possiblement s’origina en la sobtada manca de subvencions en que es troben.
  • Després de patir alguns errors d’estratègia, aposten per un model en que l’administració posi les dades disposició pública i provocar que les empreses i els emprenedors creïn les aplicacions, fomentant així el moviment del mercat.

També es van presentar alguns altres projectes de dades obertes d’altres ajuntaments com Sabadell, Sant Boi o Terrassa.

I continuarem tota la setmana visitant els diferents angles que la Big Data Week ens apropa.