La importància de la tria del navegador d’Internet

Accés directe a l'eina de sel·lecció del navegadorSi ets (qui no ho és en algun moment o altre?) usuari de Windows, t’hauràs fixat que des de fa un temps, després d’alguna actualització del sistema, ha aparegut una nova drecera a l’escriptori, com la de la imatge.

Es tracta d’una aplicació que permet triar quin navegador d’Internet es vol instal·lar a l’ordinador. Microsoft inclou aquesta utilitat en resposta a la Comissió de la Unió Europea que regula les normes de competència en el mercat dels navegadors web.

Però la intenció d’aquest apunt no és parlar de mercats, si no de la llibertat en l’ús del nostre ordinador. Si no has fet gaire cas d’aquesta nova utilitat, et convido a reflexionar tres minuts amb aquesta lectura.

Què passarà si accedeixo a l’aplicació?

Al iniciar aquesta utilitat, es mostra una pantalla de benvinguda que ens explica breument la intenció del programa:

Pantalla de benvinguda del programa de tria del navegador

I després de clicar sobre “Aceptar” es mostra una llista de 12 navegadors disponibles. Els primers de la llista són els més populars, però es pot veure que n’hi ha bastants més.

Pantalla de tria de navegadors

En aquesta finestra es pot consultar més informació sobre cada opció i accedir a la descàrrega per després instal·lar-los. I això és tot.

Això és tot? Tant important era?

Crec que si. Els navegadors són uns dels programes clau del nostre dia a dia, i és important que en coneguem els més importants. Es tracta de triar, de ser conscients del que fem, que ningú triï per nosaltres.

A més, pots descobrir navegadors molt interessants que potser no coneixies. Per exemple l’Opera, que permet gestionar el correu electrònic de forma integrada, o el Chrome, que funciona molt bé en equips lents o amb pocs recursos. I en pots instal·lar i utilitzar tants com vulguis a la vegada, no es fan nosa.

En definitiva, si no t’has qüestionat mai quin navegador fas servir i per què, ara és un bon moment.

2 comentaris

  1. El que és interessant és que no només es mostren els cinc grans (com es pot veure a la captura), sinó que s’hi pot veure un cert nombre de navegadors experimentals (diria que uns deu més) desplaçant la barra de la finestra.

    N’hi ha alguns de ben curiosos! Però per als usuaris poc atrevits és clar que l’elecció hauria d’estar entre els cinc primers.

  2. Si, de fet la llista de navegadors disponibles avui en dia és enorme: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_web_browsers.

    Entre els que la Ballot Screen (així en diuen de l’aplicació de la que parlem a l’apunt) va mostrant de forma aleatòria podem destacar un parell basats en el motor del Mozilla Firefox: el Flock, nascut per integrar-se en les xarxes socials, o el K-Meleon, que és un experimentat navegador per al Windows (la primera versió és de l’any 2000) i que és programari lliure.

    La versió en línia de la “Ballot Screen” es troba a http://www.browserchoice.eu

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.