Arxiu d'etiquetes: Creative Commons

Les Universitats ens obren les portes al seu coneixement

La paraula clau a Internet cada cop més és “Share”, que en anglès significa compartir. Compartir per a contribuir en la construcció de nou coneixement.

Dins d’aquesta filosofia apareix l’Open Course Ware Consortium, l’associació de centenars d’universitats de tot el món que donen accés obert al material docent i a les guies d’estudi que utilitza el seu professorat per a fer les classes.

Amb això tots nosaltres tenim accés a continguts estructurats i ben definits de milers d’assignatures universitàries de tots els àmbits de coneixement: microbiologia, matemàtiques, dret, física aplicada, veterinària, humanitats, enginyeria aeroespacial, enginyeria informàtica, enginyeria agroforestal, farmàcia, economia aplicada, filosofia, periodismes, pintura… i centenars més.

Al web de l’Open Course Ware Consortium trobaràs la llista de totes les universitats que hi estan inscrites, i a Universia els materials didàctics de totes les assignatures que han obert les universitats espanyoles.

Esperem que gaudeixis d’aquesta troballa i sobretot recorda: la paraula clau a Internet és “compartir“.


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure’ns a bernadette arrova enraona punt cat.

Troba i copia continguts a Internet, legalment.

No tot el que hi ha a Internet es pot copiar i utilitzar lliurement, encara que amb un sol clic es pugui descarregar. Fotografies, articles i escrits estan regits per les normes del copyright que en limiten l’ús lliure.

Ara bé, cada cop més es troben a Internet un munt de documents molt interessants de lliure ús: institucions i particulars decideixen permetre la còpia i el lliure ús d’allò que hi publiquen. En aquestos casos el copyright es substitueix per una llicència de Creative Commons, amb la qual l’autor informa, a través d’un segell, de quin tipus d’ús permet que es faci de la seva obra.

A la xarxa hi ha autèntiques meravelles amb llicència de Creative Commons: es troben fotografies, articles, cançons, presentacions de diapositives, vídeos i fins i tot el temari complert d’assignatures universitàries. Els documents amb llicència de Creative Commons són fàcil d’identificar perquè acostumen a portar un segell.

Així que ja ho saps: quan busquis fotografies per a la teva presentació de diapositives, quan busquis exemples per acompanyar una xerrada, quan necessitis copiar quatre ratlles… assegura’t abans que utilitzes continguts amb llicència de Creative Commons.

Si vols saber més coses sobre les llicències de Creative Commons et recomanem:


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure’ns a bernadette arrova enraona punt cat