Arxiu d'etiquetes: compartir

Project Noah, l’arca social

Web de la xarxa Project Noah

La fórmula de crear, compartir i difondre coneixement de les xarxes socials també inclou l’àmbit científic. Project Noah és un bon exemple del que es pot arribar a fer amb aquesta filosofia. Segons els creadors, vol ser una plataforma que aprofiti el poder de la ciència ciutadana de tot el planeta.

Gràcies als telèfons intel·ligents, qualsevol aficionat o professional de la natura porta a la butxaca un eficient caçapapallones digital. Capturar un ésser viu, catalogar-lo, geoposicionar-lo i compartir-lo en temps real és molt fàcil gràcies a aquesta xarxa social.

El web ens ofereix eines de cerca per remenar organismes segons els tipus, la zona geogràfica o la popularitat atorgada per la comunitat. Si ens registrem (és gratuït) podrem començar a publicar les nostres captures immediatament. Ho podem fer des del propi web o des d’aplicacions per Android o iPhone, magnífiques per cert. I més coses:

 • Podrem seguir a altres membres per estar informats del que publiquen.
 • Comentar qualsevol captura, o simplement dir que “ens agrada”.
 • Participar en “missions”, com per exemple Biodiversitat urbana, o Flora europea, i alimentar catàlegs temàtics d’organismes.
 • Demanar ajuda en la identificació de les nostres captures i col·laborar en els dubtes de la resta d’usuaris.
 • Complementar la informació de l’organisme capturat amb fonts i referències externes, com la Viquipèdia, la Encyclopedia of Life, o qualsevol altre recurs.
 • I més coses que segur que ara oblido.

Project Noah és un recurs científic i educatiu amb un potencial enorme, tant per a professionals com per a aficionats a la natura. Una bona combinació de ciència ciutadana i actitud 2.0

Participem en unes jornades que organitza l’AIJEC sobre màrqueting

Ahir vam participar en la jornada formativa que va organitzar l’AIJEC sobre els canvis que hi ha hagut en el màrqueting a conseqüència de l’aparició de la Xarxa.

Pengem aquí l’esquema que ens va servir de base per fer la nostra xerrada. Aquest cop hem substituït les diapositives per un mapa de bombolles en bubbl.us, una eina molt interessant per a fer esquemes que té coses bones i coses no tan bones. Com a bo té que sempre s’hi pot anar afegint contingut nou, aquest matí ja hi hem fet algun canvi. Com a dolent té el sistema per compartir-lo, poc flexible.

enllaç a l'esquema

Clica damunt la imatge per veure tot l’esquema

Twitxr: mira que acabo de veure!


La geolocalització de serveis i de continguts per Internet és un dels camps que diuen que tindrà més expansió, així que caldrà estar atents a totes les oportunitats que els nous serveis ens oferiran en aquest sentit.

Dins d’aquest àmbit existeix una aplicació en línia que ens ofereix un servei de geolocalització de fotos i comentaris i que s’anomena Twitxr.

Twitxr ens ofereix un sistema ben senzill:

 • Et registres i t’obres un compte d’usuari.
 • Twitxr et dóna una adreça de correu privada, que només coneixes tu.

A partir de llavors ja ho tens tot a punt per geolocalitzar fotos i comentaris a través del teu mòbil. Sempre que trobis alguna cosa interessant que vulguis compartir fas el següent:

 • Fas una foto.
 • Envies un correu a la teva adreça privada de Twitxr, en el qual a l’assumpte del missatge hi poses l’adreça del lloc on ets, i al cos del text el comentari que vulguis fer. No t’oblidis d’adjuntar la foto.

Automàticament la teva foto es publica geolocalitzada a Twitxr. Vols veure’n un exemple? Ara mateix he enviat al meu compte aquesta foto.

A més com que és una aplicació interconectada, pots enllaçar directament les teves fotos amb el teu compte de Twitter, de Facebook, de Flickr i de Picasa.

En fi, amb un sol missatge via mòbil comparteixes amb tota la teva xarxa social de contactes les imatges del teu dia a dia, per lleure o per treball, això ho tries tu.

Un caga tió amb llaminadures digitals

S’acosta Nadal així que avui fem cagar el tió.

En primer lloc cal cantar-li la cançó: us deixem aquí un ellaç amb el recull de diferents versions de la cançó del caga tió del Baix Camp, que per proximitat geogràfica són les que ens toquen més d’aprop a Enraona.
Tradicionalment el tió caga llaminadures i petits obsequis (la Wii la porten els reis) així que us deixem aquí una muntanyeta de llaminadures digitals. Esperem que us agradin, les trobeu ben bones i us facin bon servei:

 • Necessiteu fotografies d’uns colors determinats? Cerqueu a Multicolr Search Lab dins del enorme catàleg de Flickr.
 • Wordle per crear núvols d’etiquetes. Feu el núvol d’etiquetes d’un text o d’una web i doneu-li el format que més us agradi.
 • Resize your image és una aplicació en línia molt simple per a redimensionar i fer girar les vostres fotos.
 • Voleu ampliar el vostre catàleg de tipus de lletres? En aquesta pàgina trobareu una recopilació de 50 tipografies estupendes i gratuïtes.
 • Al mateix blog també podeu trobar una recopilació de 50 col·leccions d’icones per al vostre web o blog, del milloret aparegut durant el 2008.
 • Si a més voleu contribuir a la conservació del medi ambient, fa poc que ha aparegut una tipografia ecològica, que pot estalviar un 20% de tinta.
 • I per acabar, la tradicional…

Si voleu col·laborar al tió aportant algun altre recurs interessant, no dubteu a compartir-lo als comentaris.

Bon Nadal a tothom!

Amics, grups, causes i esdeveniments.

Facebook és una xarxa social, una aplicació web a través de la qual mantens el contacte amb una sèrie de persones.

Facebook ens ofereix moltíssimes opcions de configuració, i per una banda això és bo, ja que ens permet personalitzar molt com utilitzem el servei. Però també fa que l’aplicació sigui bastant complexa i cagui temps per anar descobrint a poc a poc el seu funcionament.

Com la majoria de serveis de la Xarxa, cadascú utilitza el Facebook pel que vol: hi ha gent que hi passa l’estona i hi han d’altres que els va molt bé per fer relacionar professionals.

Bé sí, però com funciona? En quatre pinzellades:

 1. per començar t’has de registrar.
 2. Omples el teu perfil i decideixes el nivell de privacitat que vols donar.
 3. Fas contactes, amb gent que coneixes o bé amb grups, amb els que comparteixes algun interès.
 4. Amb els teus contactes comparteixes fotos, vídeos, blogs, comentaris, informació sobre algun acte, causes, grups…

Et recomanem que si no ho coneixies t’apuntis a Facebook, és realment interessant. Ara bé, aquest cop 3 minuts no seran suficients per a entendre com funciona, pren-t’ho amb calma i a estones vés descobrint aquesta teranyina de serveis i de contactes. I si t’agrada i t’hi obres un compte no oblidis de fer-nos -ho saber, ens agradarà compartir amb tu petites coses del dia a dia.