Arxiu d'etiquetes: posicionament

Accelerated Mobile Pages

Breu introducció a AMP (Accelerated Mobile Pages), la proposta de Google per a fer més ràpida i rendible la Web mòbil.

Crec que en això hi estarem d’acord: és un turment llegir alguns articles i notícies amb el mòbil. Temps de càrrega interminables, botons impossibles de clicar, textos diminuts, anuncis invasius… Aquest fet tan habitual només genera usuaris frustrats, editors que perden visites i anunciants maleïts.

Per contra, els usuaris més espavilats han trobat maneres d’accedir millor a aquestes pàgines no optimitzades, com navegar amb el mode de lectura que alguns navegadors incorporen o instal·lar bloquejadors d’anuncis. El cas és que cap d’aquests sistemes agraden als editors de continguts, ja que se salten el sistema de monetització de les seves publicacions.

Google, com a empresa de publicitat, és un dels principats afectats per aquestes pràctiques i segurament per això fa uns mesos va anunciar una iniciativa per mirar de posar-hi ordre: el projecte AMP.

Què és AMP

AMP (Accelerated Mobile Pages) és un projecte de codi obert liderat per Google que té com a objectiu millorar la velocitat de càrrega i l’experiència d’usuari de les pàgines web orientades a notícies i informació. De moment es dirigeix a editors de publicacions digitals, però no es descarta que en un futur pugui ser útil per qualsevol tipus de contingut a Internet.

Actualment (dic actualment perquè aquestes coses se sap com comencen però no com evolucionen) els objectius principals del projecte són, d’una banda, fer més àgil i accessible l’accés a pàgines d’informació des de dispositius mòbils i, per una altra, facilitar la convivència entre l’accessibilitat de les pàgines i els sistemes de monetització, com els anuncis.

Com funciona

Una pàgina AMP és una versió alternativa (i canonitzada) a l’original a la qual s’accedeix afegint /amp a l’adreça de la primera. Per exemple, si l’adreça d’aquesta pàgina que estàs llegint és:

Breu introducció a AMP (Accelerated Mobile Pages), la proposta de Google per a fer més ràpida i rendible la Web mòbil.

la seva versió AMP es troba a:

https://blog.fesomia.cat/2016/03/11/amp-accelerated-mobile-pages-google/amp

La versió AMP és una pàgina construïda amb HTML5 i Javascript amb alguns components propis i CSS3 en línia no superior als 50KB.

Com aconsegueix AMP accelerar la descàrrega de les pàgines? Aquests són alguns dels punts clau:

 • Les pàgines es reformaten, es despullen de molts elements superflus.
 • Es limita la quantitat de codi Javascript i CSS.
 • Es provoca la descàrrega en paral·lel d’elements (càrrega asíncrona). Si cal mostrar publicitat, per exemple, es presenta en marcs (iframes) independents, sempre per HTTPS.
 • S’optimitzen imatges i altres elements, servint només les versions òptimes segons el dispositiu i amb les mides declarades per tal d’evitar salts (autoscrolls) durant la càrrega.
 • Es possibilita el guardat de les pàgines en memòria cau de servidors distribuïts (caching).

Com s’implementa

Google ha alliberat el codi i la informació necessària perquè qualsevol pugui implementar AMP a les seves pàgines. Els ingredients són:

 • L’etiquetatge AMP HTML, que barreja elements estàndard amb alguns de propis.
 • Certs elements CSS3
 • Una biblioteca Javascript i algunes extensions que ho orquestren tot, i que Google ofereix lliurement a través de la seva xarxa de lliurament de continguts a https://cdn.ampproject.org/
 • Google també està guardant a la seva memòria cau mundial les pàgines AMP que indexa per oferir-les més ràpidament segons la geolocalització dels usuaris.

La iniciativa compta ja amb grans socis de l’ecosistema d’Internet, d’àmbits com la premsa, les xarxes socials, la publicitat i diverses plataformes de publicació. Per exemple, Automattic ja ha publicat un connector que permet implementar AMP al WordPress de forma senzilla. En aquest blog l’estem provant.

Prioritat en Google Search

Qualsevol desenvolupador pot implementar AMP, millorar-lo o adaptar-lo com li convingui. I qui ha estat el primer a aprofitar-ho? Exacte: Google.

Fa uns dies Google va anunciar que les pàgines AMP tindran (a partir de ja, diuen) prioritat en els resultats al seu cercador en dispositius mòbils, mostrant-les en un carrusel destacat. Segons ells això significa que, en igualtat de condicions orgàniques, afavoriran les pàgines que implementin AMP en les cerques que es facin des del cercador en mòbils.

Vídeo que ha publicat Google per il·lustrar el comportament del cercador en mòbils sobre pàgines AMP

Alguns avantatges

Certament AMP pinta molt bé i pot comportar alguns beneficis evidents:

 • Millor experiència per als usuaris.
 • Disminució de l’ample de banda necessari per navegar (a veure què diuen els proveïdors de connectivitat).
 • Millor accés a la informació en regions del planeta amb poca qualitat en les connexions.
 • Tot és de codi obert i basat en Web, per contra d’alguns serveis relativament relacionats com Facebook Instant Articles o Apple News.

Algunes inquietuds

Particularment em venen al cap alguns dubtes:

 • De moment no he sabut veure al W3C per enlloc. Què deu opinar dels components no estàndards? Han dit alguna cosa al respecte?
 • Google, amb tot el seu dret, acapararà la distribució accelerada gràcies al seu imbatible CDN. Tornem a delegar als grans proveïdors l’emmagatzematge de la informació. Aquí ho deixo, que aquest punt pot ser molt llarg.
 • Tinc la sensació que el desencadenant ha estat l’intent de solucionar els coneguts problemes de relació entre els editors, la publicitat i els consumidors de continguts. No és res dolent, però sabem que els anuncis són un dels principals generadors de problemes d’usabilitat i accessibilitat en pàgines web. Amb una publicitat més ètica i respectuosa tot seria més senzill.

I per finalitzar no puc evitar reflexionar sobre si no estarem matant mosques a canonades. Caldria no oblidar que avui potser estem publicant d’una forma molt més complicada del necessari, i que de vegades les coses es poden fer més simples, molt més simples.

Resum del Curs bàsic de posicionament web.

Les visites només són una petita etapa dins del pla de posicionament.

Les visites només són una petita etapa dins del pla de posicionament.

Molts ja sabeu què ahir vam impartir a Reus el Curs bàsic de posicionament web. Si voleu fer-vos una idea (o un repàs) dels temes que es van tocar, aquí deixem un breu resum.

14 passes per aconseguir un bon posicionament.

 1. La qualitat del codi font. Com influeixen les tecnologies de programació en la visibilitat o en la invisibilitat als cercadors.
 2. L’organització estructural del web. L’arquitectura d’un lloc també facilita o destorba la feina dels cercadors.
 3. Formes d’integració de les paraules clau dins del web. No parlem de keywords, si no dels textos per a l’usuari.
 4. La rellevància del text segons la seva ubicació i el seu valor semàntic. La correcta utilització de les etiquetes d’encapçalament HTML i la seva ubicació.
 5. La importància de les URL de les pàgines. Com construir adreces amables pels cercadors.
 6. Els textos als títols i a les descripcions de les pàgines. La importància real de les meta-etiquetes.
 7. El text d’ancoratge dels enllaços. Els textos dels enllaços estan desaprofitats, quan la seva importància és màxima.
 8. Les descripcions de les imatges. Les imatges també es poden llegir.
 9. Els arxius ofimàtics també son indexables. Penges .docs, .pdfs, .ppts, etc.? Aprofita’ls.
 10. La frescura dels continguts. El teu web és com una peixateria. Fes que les pàgines remenin.
 11. Factors a tenir en compte segons la ubicació geogràfica dels usuaris. Des dels idiomes des textos fins a la ubicació física del servidor.
 12. Indexa’m aquí, no m’indexis allà. Sitemaps, robots.txt i altres amics.
 13. Enllaços entrants: el recolzament dels altres. Les veritats i els mites sobre el PageRank i els nofollows.
 14. Internet és una baralla de cartes. Juguem amb totes?

També vam parlar sobre com planificar, executar, avaluar i replantejar aquestes 14 passes per abordar un primer intent de pla de posicionament.

Us deixem també la presentació electrònica de la jornada.

Aprofitem per agrair-vos l’assistència a tots els que us vau inscriu-re. Esperem que en traieu un bon profit.

Vols esprémer el potencial del teu web? El curs de posicionament web és per a tu.

A Enraona hem preparat un curs sobre posicionament web.

El posicionament web preocupa a la gent d’empresa. Tothom entén que un web ha d’estar ben posicionat en cercadors, tot i això aquest és un tema complex, difícil de comprendre i que costa molt concretar en accions clares i efectives.

Per això creiem que és del tot necessari que la persona responsable d’un web corporatiu tingui uns coneixements bàsic i sòlids sobre posicionament web.

En aquest breu curs revisarem els elements i accions que s’han de tenir en compte per a què un web corporatiu estigui ben indexat i ben posicionat. Si t’hi apuntes compartirem amb tu una sèrie de coneixements prou sòlids per a què puguis valorar:

 • Quines característiques tècniques ha d’acomplir el teu web corporatiu per a facilitar-ne el posicionament.
 • Quina estructura ha de tenir el teu web.
 • Quina importància té el text per al posicionament i per a establir un primer vincle amb el teu futur client.
 • Quines accions has de fer per mantenir i per millorar el posicionament del teu web corporatiu.

El curs bàsic de posicionament web es farà dijous 9 de juliol, d’11h a 13h a Reus, a la Fundació URV. Trobaràs el programa del curs al web d’Enraona, et recomanem que li facis un cop d’ull. Ja portem uns dies preparant el temari i la dinàmica de treball, sovint n’anirem parlant. De moment et deixem aquí el guió que seguirem a la sessió de formació.

Si vols proposar alguna idea o creus que hauríem d’enfocar aquest curs bàsic de posicionament web d’alguna forma especial, t’agrairem que ens ho facis saber, la teva visió sobre Internet i el web d’empresa ens interessa molt.

L’àvia descobreix el posicionament en cercadors

La meva mare és una persona molt activa, estudia a la universitat i des de fa uns anys és usuària habitual d’Internet. Dilluns després de classe, va fer un tomb per les llibreries de Tarragona buscant un llibre per a l’assignatura d’història contemporània, però no va tenir sort, estava esgotat i s’havia d’esperar deu dies per aconseguir-ne un exemplar.
Així que quan va arribar a casa va engegar l’ordinador i va fer una cerca amb el nom de l’autor del llibre. Entre les primeres opcions del resultat de cerca va trobar una llibreria electrònica on tenien l’exemplar que buscava i que es comprometia a portar-li a casa en tres dies.

Ahir al vespre m’ho explicava: estava sorpresa de com havia trobat la llibreria electrònica sense conèixer-la i de com tota la feinada que havia tingut tombant per Tarragona l’havia resolt en 5 minuts a Internet.

Aquest és un cas molt gràfic d’un lloc web molt ben posicionat. La majoria de les persones a Internet no busquem les empreses pel seu nom, generalment perquè no les coneixem; a Internet hi anem a buscar una solució al nostre problema i comencen a buscar pel nom que té aquest problema. En aquest cas el problema es deia “La España Liberal de Manuel Suarez Cortina, editorial Sintesis” i la cerca es va fer per “Manuel Suarez Cortina”.

El posicionament web intenta descobrir quins problemes resol els productes d’una empresa, com solen anomenar les persones aquest problema i aplica totes les bones estratègies possibles per a què, quan algú vulgui resoldre el seu problema, els motors de cerca li mostrin en els primers llocs dels resultats l’enllaç al web de la nostra empresa.

Així que ja ho sabeu, el vostre web estarà ben posicionat si veneu pintura i us troba el que té una taca d’humitat al sostre, si feu bateries de cuina i us troba el que vol fer un regal per a tota la vida, si ensenyeu anglès i us troba el que vol internacionalitzar la seva empresa, si veneu llibres i us troba qui ha de fer un treball per a la universitat.