Arxiu d'etiquetes: telefonia

De veritat volem comunicació en temps real?

Xerrant per telèfon

Quan van aparèixer els primers iPhone de vegades feia broma, de bon rotllo, sobre si també servien per parlar per telèfon. No ho deia per la gran quantitat de funcions que ja incorporaven, si no per la sensació que tenia de que els usuaris passaven tot el temps mirant i tocant la pantalla, però mai coincidia veient-los fent trucades.

Aquest costum que ara s’ha estès a la resta de telèfons intel·ligents porta a pensar una mica sobre la Xarxa i les comunicacions a temps real. Amb la Internet actual ens meravellem de poder-nos comunicar de manera instantània i és cert, ho podem fer. Però sovint més aviat preferim “contactar” de forma immediata i “comunicar” de manera asíncrona.

Alguns exemples evidents

Darrerament trastejo amb el WhatsApp, aplicació de pagament que ens permet enviar bàsicament textos, i que ha tingut un èxit increïble. Volem saber si el destinatari ha rebut (millor, si ha llegit!) el nostre missatge, però volem tenir el control de la conversa, quan contestar, en quin moment continuar.

Les videoconferències tampoc s’han generalitzat. El que jo considero el sistema de comunicació a distància més fidel de tots no ha arrencat mai. La majoria d’usuaris que conec prioritzen la forma d’utilitzar Skype en aquest ordre: 1) escriptura,  2) veu i 3) imatge, i aquesta darrera gairebé mai. El xat de tota la vida, escolti.

Aquesta tendència ja apuntava en la època gloriosa dels SMS, sistema de comunicació moltíssim més car que la veu, però preferida en la majoria de cassos.

La telecomunicació en temps real fa més de segle i mig que està inventada

i es diu telèfon. Però telèfon per parlar, per estalviar temps, per transmetre emocions sense emoticones, per notar la riquesa de tots els matisos de la comunicació oral… si és això el que volem realment, es clar.

Google Maps al mòbil

Google Maps al mòbil

Google Maps al mòbil

Arribes al teu destí. Baixes de l’avió. A l’aeroport t’espera un autobús que et porta al centre. Arribes al centre.  I ara què?

Saps que l’hotel és a uns 300 metres. Vas veure al mapa que havies de girar pel primer carrer principal, però veus que tots els carrers semblen igual de principals. No saps cap on has d’anar, hauràs de preguntar-ho a algú. Preguntes i, com sol passar, et diuen que no ho saben perquè tampoc són d’aquí… si portessis un plànol!

De fet potser portes un plànol. Sí, al teu mòbil!

Google Maps ofereix una versió per a mòbil molt útil, amb la qual pots consultar un plànol que no s’acaba mai. Amb aquesta aplicació sabràs on et trobes i fins hi tot podràs informar-te de quina ruta has de seguir per anar d’un punt a un altre, tant si vas a peu com si vas en cotxe.

La versió mòbil de Google Maps es pot instal·lar en la majoria de telèfons, fins hi to en els més senzills. En aquest enllaç trobaràs les instruccions per descarregar l’aplicació directament al mòbil.

Aquest cap de setmana nosaltres hem provat a fons la versió mòbil de Google Maps i funciona prou bé, et permet moure’t per una ciutat que desconeixes amb la tranquil·litat de portar un immens plànol a la butxaca. Ara bé, és recomanable tenir contractat un servei de dades, perquè si no la propera factura se’n ressentirà. I un últim detall: si viatges fora de l’Estat Espanyol, encara que només posis un peu a Andorra, caldrà que t’informis dels canvis de tarifes, perquè de vegades hi ha sorpreses.

Internet des de qualsevol mòbil.

Telèfons enraonadors.

Modestos, però connectats.

Els nous dispositius mòbils de gamma alta (iPhone, BlackBerry i altres) ens permeten gaudir d’Internet en qualsevol lloc. Però no són la única manera de connectar-nos amb mobilitat.

Avui en dia, la majoria de telèfons de gama baixa-mitja ja venen preparats i configurats per poder-se connectar a Internet. Com que la potència d’aquests aparells ha augmentat molt en poc temps, aquell senzill aparell que ens van regalar amb els punts és molt possible que sigui suficient per llegir el correu electrònic, visitar molts webs o visualitzar documents en línia.

Per descomptat que la velocitat i la potència amb la que ens connectarem no serà igual a la que ens brindaria un terminal 3G avançat, però una connexió GPRS (la que suporten tots els telèfons) ens permetrà fer petites excursions a Internet prou efectives.

Fem un repàs d’alguns aspectes que haurem de tenir en compte.

Les tarifes de les operadores.

Les operadores cobren una tarifa especial per connectar-nos a Internet. Si ens connectem molt esporàdicament no ens cal cap tarifa especial, però per fer-ho sovint (diversos cops per setmana) serà convenient contractar un pla de dades, el més senzill que trobem. Ara mateix, Movistar ofereix plans des de 10€/mes, Orange des de 5€/mes i Vodafone des de 12€/mes.

La compatibilitat i la configuració del terminal.

Tot i que el més probable és que el terminal ja estigui configurat, algunes companyies faciliten instruccions senzilles per realitzar-ho segons el model del telèfon. Aquí podeu trobar les de Movistar, aquí les d’Orange i aquí les de Vodafone.

I ara què?

Us proposem algunes aplicacions per aprofitar millor l’experiència de les connexions. El més imprescindible és disposar d’un bon navegador d’Internet. Tot i que la majoria de telèfons ja en porten un d’instal·lat, acostuma a ser molt defectuós. Us recomanem que proveu el navegador Opera Mini, segurament el més compatible i potent actualment, i disponible en multitud d’idiomes (català inclòs). Per obtenir-lo, obriu el navegador per defecte del vostre telèfon i visiteu l’enllaç http://mini.opera.com. Seguiu unes senzilles instruccions i el podreu començar a utilitzar.

Si sou usuaris de serveis de Google, l’empresa del cercador també ens ofereix una sèrie d’aplicacions per gestionar millor el nostre correu. Visiteu http://gmail.com/app des del mòbil per instal·lar automàticament la versió mòbil del GMail.

Google també ens ofereix una versió mòbil de Google Maps visitant http://www.google.es/gmm, i molts altres serveis a http://www.google.com/intl/es/mobile/.

Molts serveis web comencen a oferir versions optimitzades per als mòbils, que es carreguen de forma automàtica al teclejar les adreces que ja coneixem. Podeu provar-ho amb el vostre cercador preferit, amb les xarxes socials i professionals a les que pertanyeu o amb El blog d’Enraona que ara esteu llegint.

En definitiva: si no ho heu fet ja, us animem a gaudir d’Internet des de qualsevol lloc, ja que cada dia és una mica més senzill.