Arxiu d'etiquetes: descansa una mica

3 minuts d’estiu. Un tomb pels estels.

En aquest penúltim “3 minuts d’estiu” aprofitarem per sortir a l’exterior. Com encara fa bo a la nit, anirem a mirar estels. Us agrada l’astronomia?

Si és així, us recomanem que proveu l’Stellarium. Stellarium és un programa gratuit i de codi obert, disponible en català, que funciona com un telescopi de butxaca. Ens ofereix una visió realista del cel en funció de la nostra ubicació terrestre i podrem fer un munt de coses:

 • apropar-nos a qualsevol àrea del cel com si tinguéssim un potent telescopi,
 • obtenir les dades de milers d’objectes estel·lars,
 • triar el cel en funció de la data i de l’hora,
 • activar i desactivar capes d’informació: línies de constel·lacions, nebuloses, l’atmosfera…

En fi, que és tan senzill de fer anar que serà millor que el descarregueu (uns 35MB) i el proveu vosaltres mateixos. Ho podeu instal·lar de dues maneres:

Ah, i feu un cop d’ull també al lloc web de l’aplicació.


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure’ns a antonio arrova enraona punt cat

 

 

3 minuts d’estiu. Descobrint blogs

Blogs, blogs i més blogs: no ens cansarem de dir-ho! Els blogs són una forma excel·lent d’aprendre i de compartir coneixement. En tots els àmbits, per a tots els gustos i de tots els temes. Per això avui, aprofitant el ritme estiuenc, us recomanem alguns blogs, aquest cop no parlarem de feina!

 • Idees per a preparar bons sopars d’estiu
  Cuina amb compte
  Un blog amb receptes senzilles, bones, originals, sanes i molt ben pensades.
 • Una finestra oberta a Toronto
  [daily dose of imagery]
  Un fotoblog on cada dia es publica una excel·lent fotografia de Toronto: com arriba la primavera, es fon el gel, com viu la gent de la ciutat els canvis de clima…
 • Una mica de bon humor.
  El señor enviñetado
  Un somriure cada dia amb les “aventures” d’Ese, un senyor que viu atrapat dins d’una tira còmica.
 • T’agraden les il·lusions òpiques?
  Conflusions
  Un blog dedicat a recopilar jocs visuals, il·lusions òptiques i tot allò relacionat amb la percepció visual des d’una altra perspectiva.

 • Per rumiar i aplaudir.
  Indigencia
  El blog de Pedro Cluster, un sense sostre que ara viu en un alberg i escriu sobre la vida dels ciutadans que viuen i dormen pels carrers de Madrid.

Bé, evidentment aquesta és una tria molt minsa de tot allò que es pot trobar a la Xarxa. Segurament tu coneixes algun blog interessant, o si més no curiós, així que et convidem a que obris el formulari de comentaris i facis també tu les teves recomanacions, seran molt ben rebudes.


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure’ns a bernadette arrova enraona punt cat

3 minuts d’estiu. Mira quines fotos he fet a les vacances!

1 d’agost, per a molts sinònim de vacances i de viatges. Després amb el retorn ve l’intercanvi de fotos i la feina d’adjuntar els .jpg als correus per enviar-los a família i amics.

Doncs a la Xarxa existeixen una sèrie de comunitats destinades a emmagatzemar en línia i a compartir fotos. Així ens estalviem la feina d’enviar-les, només cal que donem l’adreça del nostre àlbum i amics i família les tindran a mà sempre que les vulguin.

Flickr és un recursos per compartir fotos molt conegut.

A Flickr disposes d’un espai per emmagatzemar les teves fotos i:

 • deixar-les en obert per a què les vegi tothom o limitar-ne l’accés només a la gent que tu els les vols ensenyar.
 • Guardar-les en àlbums i etiquetar-les, per localitzar-les ràpidament quan les busquis.
 • Afegir comentaris a les teves fotos i a la dels teus amics.
 • Geolocalitzar-les, o sigui ubicar en un mapa del món el lloc exacte on vas fer cada foto.
 • Assignar a cada foto una llicència d’ús, et pots reservar tots els drets d’ús i d’edició o pots atribuir-hi una llicència Creative Commons.

A més, hi ha altres recursos interconnectats amb Flick, com per exemple Twitxr amb els quals pots fer fotos amb el mòbil i publicar-les a l’instant a Flickr.

Bé, com sempre la millor forma de descobrir Flickr és entrar-hi i provar-lo: si us el voleu mirar des de fora entreu a Flickr per la porta del davant, si voleu veure els àlbums d’un usuari us deixo aquí el meu enllaç.


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure’ns a antonio arrova enraona punt cat

3 minuts d’estiu: amplia el teu horitzó musical


Si us agrada la música, avui us proposem un servei a Internet que si no el coneixeu segur que visitareu de tant en tant. Es tracta de Last.fm. Ara que per a alguns arriben dies de més tranquil·litat laboral pot ser un bon entreteniment.

Last.fm és una barreja de ràdio per Internet i xarxa social. La característica principal és que la emissora va aprenent dels nostres gustos musicals i dels de la resta d’usuaris, de manera que és capaç de recomanar-nos música similar a la que ens agrada. D’aquesta manera és possible descobrir artistes o estils que no coneixíem i ampliar així el nostre horitzó musical. Però, com ho fa?

Exacte, al ser un servei dels anomenats “2.0” tot roda gràcies a l’activitat dels usuaris. Bàsicament el procés és el següent:

 • Entrem a http://www.lastfm.es i introduïm el nom del nostre artista preferit. L’aplicació començarà a emetre una peça d’aquest artista o d’algun de similar.

 • A mesura que anem escoltant música podem qualificar algun tema com a preferit. També podem posar etiquetes descriptives a cada peça. D’aquesta manera es va construint un perfil musical particular amb els nostres gustos.
 • L’aplicació és capaç de comparar el nostre perfil amb el d’altres usuaris, i en això es basa el sistema automàtic de recomanacions. Quanta més música escoltem i valorem, més afinat serà el nostre perfil i més exacte serà el sistema de recomanacions.
 • Podem entrar als perfils d’usuaris similars, veure quina música escolten habitualment i escoltar-la nosaltres també.

El servei ens ofereix moltes altres característiques. És més senzill que entreu i ho proveu que no pas explicar-ho aquí!

D’altra banda, tot el projecte es basa en sistemes de codi obert. Sabeu que en parlem sovint, del codi obert i del programari lliure.

De moment us convido a provar el servei i a visitar el meu perfil a Last.fm Allà podeu fer-me alguna recomanació sobre els vostre gustos musicals, segur que descobriré alguna cosa nova i interessant!


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure’ns a antonio arrova enraona punt cat