Arxiu d'etiquetes: truquis

Navega per la Web com un cercador

El navegador Lynx

Ja ens podem imaginar que els cercadors (com Google) no tomben per Internet com ho faria un humà. Així doncs, com ho fan?

 • Només llegeixen el text de les pàgines.
 • Per descomptat, els elements gràfics no els interpreten.  Per comptes, llegeixen les descripcions de text que els programadors poden afegir al codi font.
 • Segueix els enllaços que troben.
 • Ometen funcionalitats com JavaScript, marcs, Flash, etc.
 • I poca cosa més.

Com podríem nosaltres, humans, fer-nos una idea d’aquesta visió? El truc més senzill és navegar amb algun navegador ben però ben antic, de quan encara només en llegien el text. Per sort encara en podem trobar algun d’actiu com el Lynx, un dels més coneguts.

A veure, ¿quina utilitat podem treure’n de visitar un web així, podent navegar amb colorets i pampallugues?

 • Doncs ens podem fer una idea de si els cercadors estan escombrant bé tot el que ens interessa. Si algun contingut no el veiem amb Lynx el més provable és que Google i companyia tampoc ho facin.
 • També ens pot servir com a test d’usabilitat i accessibilitat. En aquest navegador no podem fer anar el ratolí, de manera que haurem d’arribar a tot el contingut mitjançant el teclat. Si no podem accedir a alguna secció és possible que algun usuari amb dificultats tampoc ho pugui fer.

En definitiva, que si hem pogut explorar tot un lloc web amb relativa facilitat i satisfacció voldrà dir que els cercadors l’indexaran bé. D’altra banda també serà un indicador de que el web està ben construït.

Des de la pàgina de descàrregues del web de Lynx podem baixar-nos-el i provar-lo. I si no volem instal·lar res també es pot provar des d’algun emulador en línia, com el Lynx Viewer. Escriviu l’adreça de qualsevol pàgina i veureu què veu el Lynx.

No puc veure el meu web. És cosa meva o del servidor?

A Internet trobem eines que ens permeten connectar-nos a una pàgina web des d’una xarxa externa a la nostra, però sense aixecar-nos del nostre ordinador.

Els podem fer servir quan experimentem problemes per accedir al nostre web (o al d’un altre) i ens assalta el dubte de saber si només ens passa a nosaltres o si és un problema general.

Les causes de trobar-nos amb la típica pantalla del navegador dient que la pàgina no es pot carregar poden ser dues:

 • Realment la pàgina no està disponible, de manera que l’error està al servidor del lloc web que volem visitar.
 • Hi ha un error entre la connexió del nostre ordinador i la del servidor que volem visitar.

Per descartar la segona possibilitat normalment no serveix provar d’obrir la pàgina des d’un altre ordinador de la mateixa xarxa, ja que el problema segurament afecta a tota la nostra xarxa local, de l’oficina o de casa.

No ens queda més remei que provar de connectar-nos des de l’exterior, i aquí és on aquestes eines poden fer-nos-ho més fàcil. No cal trucar a cap conegut/da per demanar-li que provi d’accedir-hi.

Com funcionen aquest serveis? Realment nosaltres ens connectem a un servidor intermediari que visita la pàgina que nosaltres volem, i ens la torna al nostre ordinador. D’aquesta manera veiem el que aquell altre servidor està veient, no el que nosaltres veuríem.

Us proposem un parell de serveis que permeten fer això:

Tot i que el resultat potser no és fiable al 100%, podeu fer-los servir el dia que penseu que el vostre lloc web pot estar fora de servei. Si aconseguiu entrar amb algun d’aquests serveis voldrà dir que el problema és de la vostra connexió. I no dubteu en reclamar al vostre subministrador d’ADSL (no rieu).

Quins webs enllacen amb el teu?


Tens un lloc web? Sí és així deus saber com és d’important que altres webs enllacin amb el teu. Això demostra que altres persones els interessa allò que hi dius, i els motors de cerca ho tenen en compte quan donen un resultat d’una cerca.

Si vols saber quines pàgines web han posat un enllaç cap al teu web, pots anar a un cercador com www.yahoo.es i escriure al camp de cerca un text de tipus:

link:www.elmeuweb.cat

Els resultats seran les pàgines que inclouen un vincle a www.elmeuweb.cat. És així de senzill.

Altres cercadors com Google també ofereixen el mateix servei, tot i que el de Yahoo és el que retorna més resultats.

Alguns cercadors ens ofereixen petits serveis com aquest, de vegades no massa coneguts, però que ens poden resultar molt útils. Al 3 minuts de tant en tant anirem comentant els més interessants.


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure’ns a antonio arrova enraona punt cat

Protegeix els correus dels teus contactes, posa impediments al correu brossa.

Segurament has rebut alguna vegada un correu reenviat mil cops i que acumula un munt d’adreces de correu electrònic. Aquest correus són un autèntic mal de cap, ja que fomenten el correu brossa, per això és recomanable ser molt prudent amb els correus electrònics dels propis contactes i evitar-ne la difusió.

Hi ha una forma d’enviar un mateix correu a diferents persones protegint les adreces de correu dels destinataris, és ben senzill. Les aplicacions de correu electrònic acostumen a tenir tres caselles diferents per posar les adreces a les quals s’envia un correu:

 • Per a, on totes les adreces que s’hi posen queden visibles per tots els receptors dels missatges.
 • a/c (significa, amb còpia) on també totes les adreces queden visibles.
 • c/o (significa amb còpia oculta) on les adreces de destí queden totes protegides, així que pots enviar un mateix correu a diferens persones sense difondre la seva adreça.

Et recomanem fermament que utilitzis l’opció C/O i que la recomanis a altres persones. És una forma molt simple i efectiva de lluita contra el correu brossa.

Ampliem 30 segons més: tens problemes per trobar l’opció C/O? Una pista.


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure’ns a bernadette arrova enraona punt cat

Sortides d’emergència per a webs-laberint

T’has trobat alguna vegada atrapat dins d’un lloc web? T’has trobat que has arribat a una pàgina, però no has sabut què t’hi ha portat? T’has trobat incapaç de tornar a visitar una pàgina que tenia contingut important, però no recordes on era ni com s’hi arribava?

Això acostuma a passar en llocs web amb problemes d’estructuració, on la navegació es fa difícil. En una pàgina així et poden ser molt útils els botons de retrocés del teu navegador. Són uns botons que s’acostumen a trobar a la barra de menú, a la banda superior esquerre i que tenen un desplegable on es memoritzen les últimes pàgines que has visitat.

Per tant, si et trobes en un cul de sac, si no saps com tornar a la plana d’on venies, els botons de retrocés es converteixen en la teva sortida d’emergència.


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure’ns a bernadette arrova enraona punt cat